Siirry pääsisältöön

DIY päällystetyt purkit

Neulepuikkoni ja virkkuukoukkuni kaipasivat paremmat säilytysolosuhteet. Päädyin päällystämään niille purkit juuttinarulla ja ristipistoin koristetulla huovalla. 

Neulepuikkopurkkiin tarvitaan sipsipurkki, juuttinarua, (elintarvike)väriä, kulho ja kuumaa vettä.


Kokeilin juutinarun liukuvärjäämistä mustalla elintarvikevärillä. En tiedä onko juutinaru kovin hyvin värjäytyvää muutenkaan, mutta ainakaan minä en onnistunut kovin hyvää tulosta saamaan aikaan. Väri lähti huuhdeltaessa suurimmaksi osin pois.

Purkin pintaan levitetään parin sentin korkeudelta liimaa kerrallaan ja kieputetaan narua purkin ympäri. Aloitetaan pohjasta ja edetään suuaukkoa kohti. Liukuvärjättyä narua käytettäessä aloitetaan tummalla osuudella. Kannattaa käyttää melko runsaasti liimaa, mutta ei niin paljon, että sitä pursuaa narujen välistä. Narun kierrettä voi hiukan pyöritellä auki nätimmän lopputuloksen saamiseksi.


Kun koko purkki on päällystetty, katkaistaan naru ja liimataan kunnolla kiinni aivan purkin reunaan. Itse painoin vielä reilusti kynnellä jotta naru varmasti liimautuu kunnolla kiinni purkkiin eikä lähde purkautumaan. Annetaan kuivua mielellään yön yli.

Virkkasin vielä purkin pohjaan pienen pyörylän suojaamaan neulepukkojen päitä.




Virkkuukoukkupurkkia varten tarvitaan matalahko purkki, tässä soijalesitiinipurkki, huopaa, kirjontalankaa ja aida- tai muuta ristipistoiluun sopivaa kangasta (ei kuvassa).


Valitaan ristipistottava kuva. Minä otin malliksi ja hieman sovelsin Japon au point de croix -kirjasta löytämäni kukkakuvion. Mitataan purkin korkeus ja ympärysmitta ja leikataan sopiva pala huovasta. Harsitaan aidakangas (minulla oli muovisen tuntuista ristipisto/kanavatyökangasta) reunoista kiinni huopaan. Kirjotaan haluttu kuvio huovan ja aidakankaan läpi. 


Irrotetaan harsinpistot ja lähdetään purkamaan aidakangasta naru kerrallaan.


Vielä vähän. Tuollaista muovista kangasta käytettäessä sormet alkoivat jo olla melko kovilla. Suosittelen siis kevyemmän kankaan käyttämistä :) 


Lopuksi sivellään liimaa reilusti huovan nurjalle puolelle. Huopa imee melko lailla liimaa itseensä, joten ei kannata säästellä liimaa liikaa. Huolehdi, että liimaa on sivelty reunoja myöten, että reunat ei jää repsottamaan. 

Limataan huopa purkin kylkeen. Tarvittaessa venytetään huopaa kevyesti niin, että purkki peittyy kunnolla, ristipistotyö on vetänyt huopaa hieman pienempään kokoon.

Annetaan myös tämän purkin kuivua yön yli. 

Seuraavana päivänä purkit ovat valmiina käyttöön! Juuttinarussakin näkyy pienen pieni häivähdys liukuvärjäyksestä :) 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Arvonta

Haluatko poikaystäväksesi astronautin, tietokonenörtin tai palomiehen? Tai kiehtooko jonkun muun ammatin harjoittaja sydäntäsi? Tai haluatko koko sarjan? Nyt voit päästä lähemmäs poikaystävätavoitteitasi tai tilaisuuden ilahduttaa ystävääsi! Maison Mimizan järjestää ensimmäisen blogiarvonnan jossa palkintona Knit your own boyfriend -kirja ja neulehetkien mausteeksi levy suklaata. Osallistu arvontaan su 18.1.2015 klo 14:00 mennessä Yhden arvan saat kun kommentoit tätä postausta. Kerro kuinka monella arvalla osallistut ja mielellään liitä sähköpostiosoitteesi (etenkin jos olet anonyymi). Kaksi arpaa saat kun kommentoit tätä postausta JA liityt/olet lukijani Bloggerissa/Bloglovinissa. Kolme arpaa saat kun kerrot omassa blogissasi arvonnasta JA kommentoit tätä postausta JA olet lukijani. Onnea arvontaan!

Elämää linssin läpi

Hyvää uutta vuotta! Hiljaisuus blogin puolella on seurausta edelleen jyllänneistä pöpöistä. Sormet ristiin, että heti uudenvuodenpäivänä alkanut sairastelu olisi nyt lopultakin ohi ja loppuvuoden saisin nauttia terveistä päivistä. Tänään tein jotain, mitä olin suunnitellut jo muutaman kuukauden. Lähdin Helsinkiin erään ranskalaisen miehen takia. Nimittäin Henri Cartier-Bressonin. Ateneumissa on hänen kuvistaan näyttely vielä tämän kuun viimeiseen päivään asti. Onko Henri Cartier-Bresson (1908-2004) teille tuttu? Hän oli viime vuosisadan merkittävimpiä valokuvaajia. Cartier-Bresson matkusti kamera kaulassaan neljän vuosikymmenen aikana ympäri maailmaa ja oli todistamassa sekä tavallisten ihmisten arkipäivää että maailman suurien nimekkäiden henkilöiden edesottamuksia. Hän kuvasi toisen maailmansodan keskitysleireiltä vapatuvia vankeja; hän oli Kiinassa kun Mao Zedong joukkoineen marssi Pekingiin; hän kuvasi Gandhin vain hetkeä ennen tämän salamurhaa; hän kuvasi Picassoa ja Matiss...

Kevättä langoissa

Pääsin ilokseni osallistumaan Lankamaailman keväiseen blogitapaamiseen. Oli mukava ilta hyvässä seurassa ja upeiden lankojen keskellä. En tainnut ollut täysin omalla mukavuusalueellani, sillä en onnistunut montaa (hyvää) kuvaa illasta saamaan. Onneksi meitä oli iso porukka paikalla joten muiden osallistujien blogeista näette enemmän illan kulusta. Listan osallistujista löydätte tämän postauksen lopusta.  Alkuun saimme hemmottelua kultahippukuohuvan kera. En olekaan ennen maistanut kultahippuja. Tai siis en edelleenkään ole, koska minun lasiini ei osunut yhden yhtä hippusta. Malinille kiitos lasin lainasta kuvaa varten! :) Lankamaailman Elina esitteli meille kevään ihania lankauutuuksia. Värit olivat keväisen hempeitä. Osa oli vanhoja tuttuja laatuja mutta erityisen iloinen yllätys oli, että Lankamaailmassa on nyt jonkin verran myös luksuslankoja. Taideterapiainfossa saimme kuulla muodoista, millainen voima niissä on ja millainen tyyppi valitsee millaisen muodon...